Letter to Volkskrant - Health Action International

Brief aan de Volkskrant

Een reactie van Stichting Health Action International op het artikel “Apotheker negeert ‘medisch noodzakelijke’ wens arts bij uitgifte medicijnen” (De Volkskrant, 9 oktober 2018):

 

Geachte redactie,


Weet u dat de meeste patiëntenverenigingen gesponsord worden door de farmaceutische industrie? Weet u dat het de farmaceutische industrie heel goed uitkomt dat patiënten een ander beeld wordt geschetst, nu er zelfs vanuit de politiek steeds meer kritiek komt op de te hoge prijzen voor geneesmiddelen?

Wat wij misten in uw artikel is enige nuance aangaande het ‘alternatieve’ geneesmiddel. Hiermee wordt een generiekmiddel bedoeld. Vaak zit er nauwelijks verschil tussen een generiek geneesmiddel en een merkmedicijn. De werkzame stof is hetzelfde en ook de hoeveelheid werkzame stof is vaak gelijk. Het vulmiddel daarentegen kan afwijken. Wat anders is, is het uiterlijk van de verpakking, het uiterlijk van het middel en de prijs. Vooral de prijs.

Dat de patiënten ‘klagen in de enquête van de patiëntenfederatie over goedkope varianten’ is niet vreemd, maar heeft meer te maken met gebrek aan kennis over medicijnen dan met de werkzaamheid van generieke geneesmiddelen. In deze tijd waar zorgkosten de pan uitrijzen en er weinige innovatieve nieuwe geneesmiddelen op de markt gebracht worden, had u beter een genuanceerder beeld kunnen geven waarom apothekers zich gedwongen voelen om ’medische noodzaak’ te negeren en het feit dat generieke geneesmiddelen niet onderdoen voor een geneesmiddel met een merk. Eén manier om de alsmaar stijgende zorgkosten terug te brengen, is om zoveel mogelijk generieke geneesmiddelen voor te schrijven in plaats van merkmedicijnen.

Met vriendelijke groet

HAI

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.